Ostrowski Festiwal Smaków

Ostrowski Festiwal Smaków – galeria zdjęć.

Ostrowski Festiwal Smaków to cykliczna impreza odbywająca się w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim gromadząca co roku przedstawicieli firm gastronomicznych z naszego powiatu.


Do tej pory w ramach Ostrowskiego Festiwalu Smaków promowane były boczniak, karp przygodzicki, sery lazur oraz z ostrowskiej mleczarni, gęsina firmy ANI, dziczyzna, a w roku 2018 jajko.

Jeszcze przed rozpoczęciem festiwalu Starosta Ostrowski Paweł Rajski powiedział: – Aż trudno uwierzyć, że to już szósta edycja Festiwalu, który dzięki zaangażowaniu dyrektora i współpracowników stał się kilka lat temu faktem. Ta szeroka gama potraw i produktów, które pojawiły się w ciągu tych 5 lat, świadczy o tym, że powiat ostrowski jest bardzo bogaty, jeśli chodzi o różnego rodzaju źródła pożywienia.

Podczas VI Ostrowskiego Festiwalu Smaków za najlepszą potrawę zostały uznane przez Jury Ostrowskie gniazdka, czyli jaja na prażuchach podane z mizerią.

Specjalne dyplomy z podziękowaniami zostały wręczone partnerom tegorocznego Festiwalu Jolancie i Krzysztofowi Borowczyk właścicielom firmy TOPFERM oraz Joannie Ochniak od pięciu lat przewodniczącej Jury Ostrowskiego Festiwalu Smaków.

Podczas Festiwalu przeprowadzono kilka konkursów. W rywalizacji na najlepszą potrawę zdaniem jury zwyciężyły „Ostrowskie gniazdka czyli jaja na prażuchach podane z mizerią’’ autorstwa Zespołu Szkół Usługowych. Miejsce drugie zajęła potrawy „Frittata zębcowska ze smardzami’’ autorstwa Gościniec Zębcowski. Na trzecim miejscu znalazł się „Omlet Azja’’ z Villa Royal, a kolejne miejsca zdobyło „Assiette z jaka’’ przygotowane przez Ogrody Smaku. Wśród nagrodzonych znalazła się także „Raszkowska mimoza’’ przygotowana przez restaurację Raszkowianka.

VI Ostrowski Festiwal Smaków – galeria zdjęć.

W konkursie na najlepsze stoisko nagrodzono prezentację Raszkowianki, Jesionowego Dworu, Gościńca Zębcowskiego, Villi Royal i Górecznika.

Publiczność zwiedzająca Ostrowski Festiwal Smaków I miejsce przyznała Restauracji „Gościniec Zębcowski” za Koszyczki wielkanocne na słodko. Wyróżnienia otrzymały również Restauracja „Raszkowianka” za „Pachnące wiosną tartinki’’ oraz Hotel i Restauracja „Villa Royal” za „Likier jajeczny z białą czekoladą”.

Podczas festiwalu odbył się pokaz Kuchni Meksykańskiej prowadzony przez Carlosa Hernandeza.

O tegorocznym Festiwalu z jajem pisaliśmy również w poniższym artykule:

VI Ostrowski Festiwal Smaków – Festiwal z jajem