Trwa sezon grzybowy, który dla wielu osób jest doskonałym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Powinniśmy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach podczas grzybobrania.
Jedną z najważniejszych zasad bezpiecznego grzybobrania jest zbieranie wyłącznie tych grzybów, które rozpoznajemy bez wątpliwości.
– Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku – mogą być trudne do właściwego rozpoznania – apeluje Główny Inspektorat Sanitarny.
Należy tez pamiętać, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba.
Grzyby należy zbierać do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.
Jak się przygotować do grzybobrania:
- odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów;
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
- nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
- środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.
Zatrucie grzybami to bardzo poważna sprawa.
Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Musimy pamiętać, że czas wystąpienia objawów może być bardzo różny. Jest on zależny od rodzaju grzybów, ilości spożytych grzybów, czy też predyspozycji naszego organizmu. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.
Dlatego jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie należy ich bagatelizować, gdyż zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.