grzyby grzybobranie zasady
zdjęcie poglądowe fot: Koszyk z grzybami

Trwa sezon grzybowy, który dla wielu osób jest doskonałym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Powinniśmy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach podczas grzybobrania.

Jedną z najważniejszych zasad bezpiecznego grzybobrania jest zbieranie wyłącznie tych grzybów, które rozpoznajemy bez wątpliwości.

– Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku – mogą być trudne do właściwego rozpoznania – apeluje Główny Inspektorat Sanitarny.

Należy tez pamiętać, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba.

Grzyby należy zbierać do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.

Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.

Jak się przygotować do grzybobrania:

  • odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów;
  • koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
  • nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
  • środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

Zatrucie grzybami to bardzo poważna sprawa.

Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Musimy pamiętać, że czas wystąpienia objawów może być bardzo różny. Jest on zależny od rodzaju grzybów, ilości spożytych grzybów, czy też predyspozycji naszego organizmu. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.

Dlatego jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie należy ich bagatelizować, gdyż zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.




ŹRÓDŁOgov.pl