zdjęcie poglądowe

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące żywności oraz wyrobu do kontaktu z żywnością. W serze góralskim wykryto bakterii Listeria monocytogenes natomiast tlenek etylenu wykryto w sezamie czarnym.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z uwagi na obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g. Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g

Numer partii: 12080

Data minimalnej trwałości: 06.02.2021

Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604

Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

fot. GIS

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez HELIO S.A. wycofaniu 3 partii produktu Sezam czarny „Helio”, 200 g ze względu na wykrycie tlenku etylenu w surowcu użytym do ich produkcji. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.

Szczegóły dotyczące produktu:

Wycofaniu podlegają 3 następujące partie produktu Sezam czarny „Helio”, 200 g:

  • nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021
  • nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021
  • nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022

Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów

fot: GIS

Wydane zostało przez GIS również ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Chochla.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Chochla

Numer partii: 08/2019

Kod kreskowy: 3245676703573

Dystrybutor w Polsce: AUCHAN POLSKA Sp. z o.o., ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno

fot: GIS



Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy. Dodaj swój....
Inline Feedbacks
View all comments