zdjęcie poglądowe. fot: pixabay.com

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności w związku z wykryciem obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu oraz wykryciem obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii Majeranku.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii kiełków brokułu.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”

Numer partii: 07.04.2023 Z2

Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023

Kod kreskowy: 5907771443225

Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. 


Ponadto jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana

Numer partii: 155022ak

Data minimalnej trwałości: 12.2024

Kod kreskowy: 2019010010785

Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Zobacz również: Partie pierogów wycofane z obrotu. Wykryto obecność groźnej bakterii




ŹRÓDŁOGIS