Księga Smaków Powiatu Ostrowskiego

Ukazała się właśnie druga część Księgi Smaków Powiatu Ostrowskiego, która zawiera ponad czterysta przepisów kulinarnych przygotowanych przez mieszkańców i koła gospodyń wiejskich Powiatu Ostrowskiego.

Drugi tom „Księgi Smaków Powiatu Ostrowskiego” to kulinarne bogactwo i dziedzictwo smaków kultywowane od lat i wzbogacane przez kolejne pokolenia. To opowieść o ludziach z naszego powiatu, ich historie zamknięte w tradycyjnych smakach, a przede wszystkim obraz tego jak potrafią zintegrować się lokalne społeczności – mówi Paweł Rajski, Starosta Ostrowski.

Wydana właśnie Księga Smaków Powiatu Ostrowskiego zawiera ponad 400 przepisów, które pokazane zostały przez Koła Gospodyń Wiejskich, osoby indywidualne, czy też inne podmioty z terenu Powiatu oraz Ostrowa Wielkopolskiego.

Przepisy oddzielone zostały na rozdziały, a z Księgą Smaków Powiatu Ostrowskiego można wykonać m.in.: karkówkę w powidłach, perliczkę w miodzie i pomarańczach, sakiewki schabowe, kluski granaty, tort z arbuza, pasztet ziemniaczany ze śledzia, chleb trójbarwny, domowy ser smażony, sałatkę gruszkową, zupę botwinkową, roladki z ogórka, czy buraczane burgery.

Przygotowana została i wydana przez Powiat Ostrowski oraz Wydawnictwo Republika Ostrowska. Można ją kupić w punkcie sprzedaży wydawnictwa przy ulicy Kościelnej 4 w Ostrowie Wielkopolskim.