Główny Inspektorat Sanitarny opublikował trzy ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Nie należy spożywać tych produktów.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu – chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii kaszy jaglanej.
Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g
Producent: FPHU „KRAWPAK” Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski
Numer partii: 2023 07 03
Data minimalnej trwałości: 19/09/2024
Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Nazwa produktu: Sezam łuskany
Data minimalnej trwałości: 01 2025
Numer partii: 23003716
Kod kreskowy: 5905617002230
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
Zobacz również: Rozpoznajesz tego mężczyznę? Szukają go ostrowscy policjanci