Jak już informowaliśmy na naszym portalu niektórzy użytkownicy platformy Facebook otrzymali wiadomości rzekomo wysłane przez znajomego, który informuje nas, że „ktoś wrzucił nasze fotki i je przerobił”. To kolejne oszustwo, które może nas drogo kosztować. Niestety coraz więcej takich informacji jest w ostatnim czasie rozsyłanych i dlatego też przypominamy jak postępować takim przypadku.

Ten sposób oszuści oraz naciągacze stosują od co najmniej dwóch lat, jednak ponownie próbują z niego korzystać, a obecnie dostają takie wiadomości osoby mieszkające w Ostrowie.

Przesłany link brzmi bardzo przyjacielsko, jednak nie został wysłany przez naszego znajomego. Nie ma on nawet pojęcia, że taka wiadomość została wysłana z jego konta. Typów wiadomości i złośliwego linka jest wiele. Mogą one wyglądać tak (linki do stron usunęliśmy)

„czesc nie wiem czy wiesz o tej stronie ale ktos tam wrzucil twoje przerobione zdjecia z fb 🙁 slaba akcja także lepiej cos z tym zrob”

„Ej, to chyba ty na zdjeciach tutaj, ktos je wrzucil Złośliwy Link – Lepiej szybko to usun”

„To ty na tych zdjęciach tutaj? Złośliwy Link”

W wiadomość znajduje się link, który przekierowuje na niebezpieczną stronę internetową. W zależności od tego na jaką stronę jesteśmy przekierowani nasze działań na niej może umożliwić cyberprzestępcom kradzież loginu i hasła do Facebooka lub zapisanie się na subskrypcje drogich SMS-ów.

Jeśli dałeś się nabrać i kliknąłeś na link z wiadomości oraz wprowadziłeś swoje dane logowania, to jak najszybciej musisz wykonać poniższe działania. Ponadto powiadom znajomego od którego dostałeś taką wiadomość i przekaż mu co ma zrobić, gdyż brak reakcji może spowodować utratę dostępu do konta na Facebooku lub narazić na straty finansowe.

  • Wejdź na stronę https://facebook.com/hacked i wykonaj instrukcje, które pojawią się na ekranie
  • Wyloguj atakującego ze swojego konta. Możesz to zrobić w zakładce Bezpieczeństwo w ustawieniach swojego konta. Jeśli nie wiesz, która sesja jest sesją atakującego, wyloguj wszystkie sesje
  • Zmień hasło do konta. Najlepiej na takie, z którego nie korzystałeś w żadnym innym miejscu.
  • Włącz dwuskładnikowe logowanie
  • Zweryfikuj podpięte do Twojego konta aplikacje. Ich spis znajdziesz w zakładce „Bezpieczeństwo” oraz w zakładce „Aplikacje i witryny”. Jeśli nie rozpoznajesz którejś z aplikacji — usuń ją.

Jeśli hasła do Facebooka nie podałeś, ale zapisałeś się na subskrypcję SMS, to warto zablokować usługi Premium SMS na stałe. Należy to zrobić jak najszybciej, gdyż każdy dzień może narazić nas na otrzymywanie płatnych sms-ów.




Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy. Dodaj swój....
Inline Feedbacks
View all comments