W najnowszym ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności GIS poinformował, że w kolejnej partii mąki stwierdzono toksynę, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg

Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1

Data minimalnej trwałości: 21/12/2024

Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.