Kulinarne warsztaty realizowane w pałacowej, odtworzonej kuchni w Pałacu Lipskich cieszą się niezmiennym zainteresowaniem. W muzeum w Lewkowie są organizowane koncerty, wystawy czasowe.
Jeszcze w listopadzie w specjalnej Sali Edukacyjnej na piętrze pałacu odbędą się warsztaty artystyczne:
25 listopada – godz. 11:00 – Papierowe cuda choinkowe – warsztaty tworzenia bombek z papieru
26 listopada – godz. 10:30 – Sielskie wianki Bożonarodzeniowe – warsztaty florystyczne z Martą Wojtasik z pracowni Kłos.
26 listopada o godz. 14:00 – warsztatownia Mydło i Powidło wykonywać będzie bombkę z filcu.
26 listopada o godz. 13:00 w pałacowej kuchni odbędą się kulinarne warsztaty „Słodkie świąteczne boxy prezentowe” – uczestnicy warsztatów przygotują pierniczki, trufle, ciasteczka z domowym kajmakiem. Każdy uczestnik warsztatów otrzyma pudełko i skomponuje swój własny słodki upominek. Zapisy info@muzeumwlewkowie.pl, cena 40 złotych od osoby.
– Z kolei w grudniu zapraszamy szkoły do zapisów na warsztaty piernikowe połączone ze zwiedzaniem pałacu i wystawy porcelany według wzorów chodzieskiej i ćmielowskiej „Kolmar – piękno chodzieskiej porcelany 1939-1945” ze zbiorów Piotra Marca. Od 24 listopada do końca lutego w dużej oranżerii zagości wystawa, dzięki współpracy z Muzeum Uniwersytatu Jagiellońskiego, pt. Świat zmysłów – czyli jak oszukuje nas mózg – mówi Sylwia Nowicka, dyrektor Muzeum w Lewkowie – Zespół Pałacowo-Parkowy.
Zobacz również: Zmodernizowano ważną drogę w powiecie
Zobacz również: Trwa unikatowa wystawa