Od środy, 1 lipca, weszła w życie nowa matryca VAT. Zmiana w przepisach spowodowała obniżenie stawek na niektóre produkty, a część będzie miała wyższe stawki. Zobacz, co się zmieniło.
Obniżka stawki podatku VAT dotyczy:
- Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5% (obecnie 8%).
- Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – do 5% (obecnie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 procent w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
- Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – do 5% (obecnie 8%).
- Musztarda, słodką paprykę (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone – do 8% (obecnie 23%).
- Książki: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach – do 5% (obecnie niektóre książki opodatkowane są 23% stawką VAT).
- Żywność dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki, foteliki samochodowe, artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – do 5% (obecnie 8%).
Wzrost stawek dotyczy:
- Niektórych przyprawy nieprzetworzonych (np. kurkumy, kminu i szafranu) – stawka wzrośnie z 5% do 8%.
- Homarów i ośmiornic, mięczaków i bezkręgowców wodnych (kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetworów z nich, a także kawioru i dań sprzedawanych w placówkach gastronomicznych, których składnikiem będą wymienione owoce morza. Stawka VAT wzrośnie z 5%. do 23%.
- Lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8% do 23%.
- Drewna opałowego z 8% do 23%.
Nowe przepisy dotyczące VAT miały być stosowane od 1 kwietnia 2020 roku, ale ten termin przesunięto na 1 lipca 2020 roku. Wdrożenie nowej matrycy VAT zostało przesunięte z uwagi na epidemię koronowirusa.